tree of evolution

20110916

Tronk of the tree/Trädets stam

September 2011
Vid detta tillfälle kom jag till kooperativet för att vi skulle ta itu med själva rot, stam och grenverket. Min ambition var att skaffa hushållsavfall av det slag man kan hitta i grovsoprum, gardinstänger, damsugarslangar, golvlampor, skidstavar etc.
Igenkännbara, långsmala objekt som kan bli delar av rötter, stam eller grenar.
Märkligt nog blev det inte så lätt att hitta, och när vi hittade, kunna ta hand om materialet. 
foto: Eva Hambe
Den nya EU-lagstiftningen om vem som får hantera "avfall" gör det svårt för medborgarna att ta vara på resurserna och vara så där miljömedvetna som det annars förväntas av oss. Ett allt större ansvar läggs på oss att källsortera, bära olika kassar med flaskor åt ett håll och tidningar åt ett annat håll. För att inte tala om hur man ska bli av med grovsoporna, när man väl hittat var grovsoprum eller sopstationen ligger ska man passa rätt öppettider. 
På kooperativet var man förberedd med nyckel till ett närbeläget soprum men där var just tömt och öde. I verksamhetens egna lagerlokal hittade vi dock några användbara armeringsjärn, vackert rostade och lagom böjliga för att stadga konstruktionen. Vi fick ett hett tips om ett soprum uppför Fjällgatan som skulle vara öppet. 
foto: Eva Hambe
Nästa dag tog vi verksamhetens egna bil och släpvagn och körde till "Kretsloppsparken" norr om stan. 
Där såldes diverse byggskrot, väl bevakat en prismedveten personal. Efter att jag presenterat oss och vårt ärende, fick vi möjlighet att komma ut på baksidan, där sortering ägde rum så att vi skulle kunna hitta något bland det som inte gick att sälja.
Här slängdes allt som definierades som värdelöst skräp i en container som vi absolut inte fick klättra upp i.
Vi fyndade lite grejer som vi sedan i alla fall fick betala för. 
På vägen tillbaks till Majorna stannade vi vid soprummet på Fjällgatan men det var stängt just på onsdagar. 
foto: Eva Hambe
Nästa dag gick vi med en skottkärra tillbaks dit och öppnades efter en stunds väntan, där fanns några användbara grejer. På vägen tillbaks stannade vi till vid cykelrepartören och fick en cykel av honom.
På eftermiddagen träffade jag Ann Strömberg på museet. Hon vill att jag ritar på en lösning för möbleringen runt trädet. Jag skissar på podier på hjul som både är soffor, bord och scen. Idén är att tre eller fyra moduler ska kunna omsluta skulpturen och hindra små museibesökare att klättra i trädet när verksamheten är obemannad.
Vi har preliminärt bokat den 27 oktober för invigning av trädet.

foto: Eva Hambe
Med det material som vi hitintills hittat kunde vi börja sammanfoga början till vad som kommer grena ut sej på Natuhistoriska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar